GLAM METAL IS ALIVE AND WELL

01.05.2011 22:43

 

PROLOG:

GLAM METAL (někdy také označován termíny hair metal nebo synonymně používaným termínem pop metal) je podžánr hard rocku a heavy metalu, jehož počátek spadá do přelomu sedmdesátých a osmdesátých let ve Spojených státech a pro jehož vznik měla rozhodující roli losangeleská hudební scéna symbolizovaná prostředím barů, nočních a striptýzových klubů soustředěných kolem Sunset Boulevard v Los Angeles. Tamější hotely a kluby -Whisky a Go Go, Roxy, Pandora's Box, The Trip, the Red Velvet, Starwood, Hyatt West Hollywood... mají dnes legendární statut. Žánr se stal populární především v osmdesátých letech a na počátku devadesátých let, kdy podstatná část jeho představitelů měla „nakročeno“ do mainstreamu a ocitla se v centru pozornosti jak MTV, tak velkých vydavatelských labelů. MTV však od roku 1991 věnovala pozornost novému stylu grunge a propagaci alb jako Nevermind od Nirvany, a tak se glam metal dostal opět mimo oblast pozornosti mainstreamových médií.

CHARAKTERISTIKA:

Hudebně se glam metal pevně „drží“ tradičních hardrockových a heavymetalových postupů, které však obohatil o některé nové prvky především punkovou dravost a až popově chytlavé melodické či rytmické motivy. Avšak stejně jako v dalších metalových žánrech i v glam metalu měly vždy významnou úlohu riffy a kytarová sóla.
Pódiová prezentace glam metalových skupin navazovala na americký shock rock
(Kiss, A. Cooper)  i britský glam rock sedmdesátých let (M. Bolan, G. Glitter, Sweet, Slade....).
Významnou součástí image skupin se stal důraz na (z dnešního pohledu samozřejmě až nevkusně) okázalý vzhled. K obvyklým atributům této image obvykle patřily velmi dlouhé vlasy vyčesané (backcombed) do objemných účesů, použití výrazného make-upu
a křiklavě výstředního oblečení, tzn. „obtáhlé“ džíny, kožené kalhoty nebo spandexové legíny a trika s „potrhaným vzhledem“ a samozřejmě šátky a čelenky. Vzhledová okázalost a výstřednost ve vzhledu samotných skupin také způsobila, že televizní producenti vycítili
možnost uplatnění tohoto žánru i v médiu, které by zužitkovalo vedle hudebního i vizuální potenciál. Především MTV se rozhodla participovat na případném úspěchu nově se rozvíjejícího stylu. V neposlední řadě se také součástí image, která měla představitele glam metalu uvést do středu pozornosti médií i potencionálního publika, stal zhýralý způsob života, jehož podstatnou částí byly divoké celonoční párty s alkoholem, drogami a promiskuitním sexem. Samozřejmě, že o všech excesech podrobně informoval bulvární tisk.

 

ZMATEK V TERMÍNECH

Výrazy hair metal a pop metal se často používají jako úplné synonymum k termínu glam metal. Vzhledem k tomu, že však ani hudebníci, ani publicisté a ani fanoušci ve valné většině nepovažují tyto termíny za libovolně zaměnitelné, je třeba vysvětlit rozdílnost jejich použití.
O postižení významových odstínů mezi výše uvedenými výrazy se pokusil Sam Dunn v dokumentu „Metal: A Headbanger's Journey“ z roku 2005, jehož součástí je i „rodokmen metalu“, ve kterém jsou oba termíny „zakresleny“ jako odlišné autonomní „větve“/subžánry metalu. Toto rozělení také používá web Allmusic, který za glam označuje skupiny charakteristické využitím make-upu a výše uvedeného způsobu oblékání při pódiové prezentaci, tedy Hanoi Rocks; Mötley Crüe; Twisted Sister; Poison; Cinderella; Skid Row.
Jako pop metal označuje komerčněji laděný hard rock a heavy metal úspěšně pronikající do mainstreamu, tedy Quiet Riot; Van Halen; Aldo Nova, Whitesnake; Def Leppard; Europe; Dokken; Lita Ford; Ratt; Guns N' Roses; Winger; Warrant; Doro; The Darkness.
Hair metal je hanlivý termín, který (asi nejen) v anglicky mluvících zemích nese značně dehonestující náboj (upozorňuje na to i Wikipedie derogatory = nactiutrhačný , derisive = posměšný). Objevil se v roce 1990, vzešel z novinářského prostředí a počátek jeho užívání se časově shoduje s počátkem zájmu některých novinářů o grunge. Někteří metaloví hudebníci dávají obojí do vzájemné souvislosti. Například Stevie Blaze z Lillian Axe opakovaně vyslovil tuto myšlenku - hairmetal je dehonestujicí termín, který byl použit publicisty krom jiného také se záměrem znevážit koncertní úsilí Ratt, Lillian Axe, Cinderelly a stovek dalších odkazem na celkem nepodstatný rys a to na dlouhé vlasy a oblečení.
Přesto je dnes tento termín často používán jako zastřešující výraz pro glam metalovou scénu a její představitele z osmdesátých let.

POČÁTKY:

První americké skupiny, u kterých by bylo možné vystopovat rysy pozdějšího glam metalu byly Aerosmith, Boston, Cheap Trick,The New York Dolls, Kiss a Alice Cooper. Za klíčový je také považován vliv živých vystoupení skupiny Van Halen, novou kytarovou technikou hrajícího Eddieho Van Halena a především zpěváka Davida Lee Rotha. A to i přesto, že na Van Halen jako celek charakteristické rysy glam metalu uplatnit nelze.

 

PRVNÍ VLNA: 1981 - 1984

Glam metalové skupiny dosáhly stálého nebo aspoň pravidelného vystupování v klubech na Sunset Strip. Majitelé klubů před punkovými koncerty upřednostnili vystoupení glam metalových skupin, protože je neprovázelo násilí.

Pár příkladů bez ladu a skladu:
Sunset Strip
Quiet Riot - Metal Health / Mötley Crüe: Too Fast for Love + Shout at the Devil
Ratt - Out of the Cellar / Dokken - Tooth and Nail
Great White - Great White / Autograph - Sign in Please
Maryland: Kix - Kix
San Francisco: Night Ranger - Dawn Patrol, Midnight Madness
New York: Twisted Sister - Under the blade / White Lion - Fight to Survive
Portland: Black´n´Blue - Black´n´Blue

 

DRUHÁ VLNA: 1985 -1990

Ve druhé polovině osmdesátých let došlo k zásadnímu proniknutí glam metalu do mainstreamu a to především v USA. Glam metalové skupiny se dostaly do každodenních rotací na MTV a program Headbangers Ball se stal nejpopulárnějším pořadem této televize. Obdobně jako MTV zachovalo i radio KNAC v Los Angeles, které také zařadilo glam metal do každodenních rotací.

Pár příkladů bez ladu a skladu:
Mötley Crüe - Girls, Girls, Girls + Dr. Feelgood
Poison - Look What the Cat Dragged In + Open Up and Say... Ahh!
Van Halen - 5150 + OU812
Cinderella - Night Songs / Stryper - To Hell with the Devil
Bon Jovi - Slippery When Wet / Faster Pussycat - Faster Pussycat
Guns N' Roses - Appetite for Destruction / Skid Row - Skid Row
Winger - Winger / Warrant - Dirty Rotten Filthy Stinking Rich
Gregg Fulkerson and Blue Tears - Blue Tears / Def Leppard - Hysteria

 

ODEZNĚNÍ: PO ROCE 1991

O tomto období se obvykle uvádí, že po desetiletí úspěchu došlo k rozhodujícímu poklesu zájmu o glam metal. Mělo by být asi přesněji uváděno, že v roce 1991 MTV a major labels
přestaly podporovat glam metalové skupiny a obrátily svou pozornost (a investice) směrem ke grunge. Headbangers Ball byl přesunut do popůlnočního vysílání a později byl zrušen. KNAC radio se orientovalo na latino publikum. Glam metal tak byl připraven o několik let fungující způsob prezentace v médiích. Tento okamžik by asi dal označit jako návrat do doby před MTV, kdy základem prezentace a existence jakékoliv rockové či metalové skupiny byly živé koncerty. Obvyklá tvrzení o konci glam metalu, potažmo tradičního hardrocku a heavy metalu vůbec, podle kterých Nirvana a grunge během chvíle změnily dějiny hudby a smetly klasický hard rock a metal do propadliště dějin...., jsou hodně nespravedlivá a navíc nepravdivá.


Pár příkladů bez ladu a skladu:
Van Halen - Balance / Sammy Hagar - Marching to Mars
Motley Crue - Geration Swine / Bon Jovi - Keep The Faith + These Days
Gilby Clark - Rubber + 99 live + The Hangover
Firehouse - Hold Your Fire + 3 + Category 5
Tesla - Buts a Nut / Lillian Axe - Psychoschizophrenia
Slaughter - The Wild Life + Back To Reality + Revolution
                                                                                L. A. Guns - Vicious Circle / Def Leppard - Adrenalize

 

SOUČASNOST - 3. TISÍCILETÍ

Glam metal samozřejmě nezemřel. Naopak, má se čile k světu. Kromě reunionů „starých“ kapel (Great White, Cinderella...) vznikají nové skupiny mladých muzikantů, které se pokoušejí osmdesátá léta napodobit (Steel Panther, Darkness, ). Ve Spojených státech glamové skupiny pravidelně koncertují a glam je tématem velkých festivalů (2010 - Thunder Mountain Rock Fest, Dakota Rock Fest, Melodic Rockfest, Firefest, M3 Rockfest, Rocknamerica). Zcela svébytná glam metalová scéna vznikla ve Švédsku ( Backyard Babies, Hardcore Superstar, Crashdiet, Gemini Five, Vains of Jena, H.E.A.T., Rydell Quick...)

WELCOME!

I´LL

THINK
OF YOU
 EVERY 

STEP
OF THE WAY.

 

..

  

. .

 

 

 

Calendar Widget by CalendarLabs


 

         
             
             
         
Current time in Prague