DISKANTI A FRIKULÍNI

25.08.2008 20:44

ZAČÁTKY:

Všechno to začalo to během osmdesátých let v USA. Jedna relativně bezvýznamná komerční televizní stanice se rozhodla zařadit do svého vysílání heavy metal a další metalové odnože. Téměř okamžitě této televizní stanici  stoupla sledovanost a samozřejmě taky  příjmy z reklamy. Protože bylo zaděláno na velký prachy, marketingoví manažeři samozřejmě hledali způsob, jak veliký výdělek ještě znásobit. Svůj úkol splnili, ten správný recept našli. Bylo potřeba udělat jediné. Zaměřit se na širší okruh posluchačů. Místo orientace na bílé publikum, jehož procentuální podíl na celkovém počtu obyvatel USA stále klesá, se zaměřit na početnější latino a afroamerické publikum. Mnozí se tehdy divili proč se zavedeným pořadům zkracuje vysílací čas, případně zničujícím způsobem snižuje periodicita ve prospěch pořadů nových zabývajících se zdánlivě nepochopitelnými pseudohudebními žánry. Mnozí tehdy "demokraticky" demonstrovali nebo psali tuny  nevybíravých mailů na adresu tehdy už ne nevýznamné komerční televize, dokonce ještě v 90. letech. Nic nepomohlo, čísla, statistiky a tučné budoucí výdělky daly po krátkém čase manažerům zapravdu. Jak jsem byl tehdy rád, že žiju v kulturním a mnohem méně konzumním regionu . Ale spletl jsem se,  dnes MTV shrabuje penízky už i v Evropě.

KONCE:

V postmoderní hipové, hopové a rapové české krajině došlo k tomu, že absolutní absurdnost stádního pudu zavelela některým studentům a školákům přejmout tuto formu v myšlenkách,  slovních obratech, pohybech dokonce i  mimice. Takže "bězný mladý člověk", aby byl správně cool, musi mluvit přerývaně a s rytmickou pravidelností a důrazem opakovaně vkládat do svého projevu brutální fráze z černošské americké angličtiny z newyorských předměstí. Také své kamarády musí zdravit zvláštními pohyby těla a rukou, či změnami výrazu tváře, kterými si  sice v místě  vzniku téhle "řeči těla" sdělovali třeba to, jaký fet je právě k dostáni a kolik to bude případného zájemce stát. V našich krajích už nikdo  význam těch neverbálních sdělení  nezná, nicméně "běžnému mladému člověku" je jasné, že  když se tak bude pohybovat a tvářit, bude  vypadat strašně cool. K tomu je však taky potřeba být značkově oblečený....

 

Z DENNÍHO TISKU:

" Slovník hip-hoppera: RAPPER/MC - zpěvák, který do hudebního podkladu odříkává a frázuje text písně, PEACE - graffitti, BEAT - hudební podklad skladby, CREW  - skupina, parta, TRACK - hotová skladba..." Aha, tak tenhle novinový článek už opravdu každému "běžnému  mladému" člověku umožní, aby věděl, která slovíčka zajistí, že bude správně free, cool a in..... (čti frikulín).

PS: inspirováno Liborem a Lištičkou

Prev: JUSTICE FOR ALL
Next: SLIB

WELCOME!

I´LL

THINK
OF YOU
 EVERY 

STEP
OF THE WAY.

 

..

  

. .

 

 

 

Calendar Widget by CalendarLabs


 

         
             
             
         
Current time in Prague